All Private Bank Previous English MCQ Questions Together Collection (BEST MCQ FOR BANK EXAM)


01. The stranger ______ in through the window last night. [Pubali Bank Junior Officer 2019]
A creeping
(B)  crept
(C)  creeps
(D)  creep
Answer: (B)  crept

02. Find out that word, which spelling is WRONG   [ Eastern Bank Ltd - 2015 ]
(A) Athletic
(B) Nephew
(C) Manual
(D) Amature
Answer: (D) Amature
Exp: Amateur

03. Find out that word, which spelling is WRONG   [ Trust Bank Ltd - 2018 ]
(A) Irritate
(B) Ignorent
(C) Turmoil
(D) Terrible
Answer: (B) Ignorent
Exp: Ignorant

04. বাংলাদেশের অর্থনীতির সূচকসমূহ ক্রমশঃ উর্ধ্বমুখী হচ্ছে   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Ans: The indices of economy of Bangladesh are rising gradually.

05.Find the correctly spelt word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  orthopeadic
(B)  orthopedic
(C)  orthopadic
(D)  orthopaedic
Answer: (B)  orthopedic

06.   Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.   [ National Bank Ltd. - 2016 ]
ABERRATION
(A) Deviation
(B) Deviate
(C) Drive
(D) Direction
Answer: (A) Deviation


07.  Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.   [ Private Commercial Bank  - 2018 ]
  ALLEGIANCE
(A) Sincere
(B) Obedience
(C) Faithful
(D) Loyalty
Answer: (B) Obedience ও (D) Loyalty উভয়ই সঠিক।

08.Find the correctly spelt word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  Brodcaster
(B)  Broodcaster
(C)  Boardcaster
(D) Broadcaster
Answer: (D) Broadcaster

09 .রাজনীতি এখন অনেকের জন্য বিত্তবৈভব অর্জনের হাতিয়ার [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Answer: Politics is now a tool for many to earn wealth.

10. For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap. [City Bank Ltd MTO 2018]
She wanted to serve some coffee to her guests, however. –
A.    she had not much sugar
B.    there was not a great amount of sugar
C.    she did not have much sugar
D.    None of these
E.     she was lacking in amount of sugar
Ans: she did not have much sugar

11. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
DRAWBRIDGE: CASTLE::
A.    lawn : house
B.    gangway: ship
C.    flammable: born
D.    noxious :escape
Ans: gangway: ship

12. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
INSULIN: PANCREAS::
A.    bile: liver
B.    honey: ship
C.    oxygen: heart
D.    drone: monotonous
Ans: bile: liver

13. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
ARTICLLATE: CLEARLY::
A.    orate: strongly
B.    shout : loudly
C.    lecture : willfully
D.    pharmacist :prescribe
Ans: shout : loudly

14. For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap. [City Bank Ltd MTO 2018]
Many of the international problems we are facing now –
A.    linguistic inconsistency
B.    are because of not understanding themselves
C.    are the result of misunderstandings
D.    Jacks of the intelligent capabilities of understanding
E.     None of these
Ans: are the result of misunderstandings

15. বিদেশে অর্থপাচারের ফলে দেশে বিনিয়ােগ বাধাগ্রস্ত হচ্ছে এবং দুর্নীতি উৎসাহিত হচ্ছে   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Ans:  Because of money laundering, investment in the country is being interrupted and corruption is being encouraged.

16. রােহিঙ্গা ইস্যুতে বিশ্ব সঠিক পথে নেই ।   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Ans:  The world is not on the right track on the Rohingya issue.

17. দেশে বিনিয়ােগ বৃদ্ধির জন্য প্রয়ােজন শিল্পসহায়ক নীতি।   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Ans:  Industry friendly policy is needed to increase the investment in the country.

18.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words -
[ Pubali Bank Junior Officer 2019]
Complacent
(A)  recommend
(B)  satisfied
(C)  witty
(D)  confuse
Answer: (B)  satisfied


19.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words[ Pubali Bank Junior Officer 2019]
Visceral
(A)  cloudy
(B)  heavenly
(C)  bodily
(D)  Intelligent
Answer: (C)  bodily

20.Find the correctly spelt word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  vaccum
(B)  vacum
(C)  vacuum
(D)  Vaccuum
Answer: (C)  vacuum

21.Find the correctly spelt word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  Sanquin
(B)  Sanguin
(C)  Sanguine
(D)  Sunkuine
Answer: (C)  Sanguine

22. The geographic location of Bangladesh is strategically highly rewarding.   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Answer:   বাংলাদেশের ভৌগোলিক অবস্থান কৌশলগতভাবে অত্যন্ত ফলপ্রসূ।

23. The (spectacle) was most pleasing.   [ NCC Bank Ltd - 2017 ]
(A) Impression
(B) View
(C) Sight
(D) Scenery
Answer: (C) Sight

24.  He gains success by (dint of hard work.)   [ Exim Bank Ltd - 2016 ]
(A) means
(B) virtue
(C) way of
(D) force
Answer: (B) virtue 

25.  Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.   [ Woori Bank - 2017 ]
FRAGILE
(A) Trouble
(B) Discomfort
(C) Breakable
(D) Divert
Answer: (C) Breakable

26. Widespread corruption has an adverse effect on the economy of the country.  [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Answer:   ব্যাপক দুর্নীতি দেশের অর্থনীতিতে প্রতিকূল প্রভাব ফেলে।

27. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
MISER :THRIFT::
A.    performer: artistry
B.    mimic : ridicule
C.    chauvinist: patriotism
D.    kader: nondescript
Ans: chauvinist: patriotism

28.Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
TALON: EAGLE::
A.    fang: snake
B.    hoop: brose
C.    tusk : elephant
D.    claw :panther
Ans: claw :panther

29. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
(a) The desert pocket mouse, common (b) in the American Southwest, (c) it is active (d) mainly at night.
Ans: it
মূল বাক্যটি হচ্ছে The desert pocket mouse is active. এখানে অতিরিক্ত pronominal reference it এর প্রয়োজন নেই।

30. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
PROLOGUE
A.    trilogy
B.    analogue
C.    dialogue
D.    epilogue
Ans: epilogue

31. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
 INFILATE
A.    converge
B.    circulate
C.    minimize
D.    separate
Ans: minimize


32. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
INDIGENOUS
A.    unworthy
B.    acquired
C.    terminal
D.    redundant
Ans: acquired

33. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
QUELL
A.    foment
B.    divert
C.    confirm
D.    convoke
Ans: foment

34. Select the lettered word that is most nearly opposite meaning to the word in capital letters.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
CPMPLAISANCE
A.    churlishness
B.    emptiness
C.    swiftness
D.    attractive
Ans: churlishness

35. Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s). [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
Although sunlight appears white,____ is actually a combination of all the colures of the spectrum.  
A.    that it
B.    because it
C.    it
D.    the
Ans: it

36. Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s). [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
Millions of office workers — most of their time sitting in front of computer screens.
A.    spend
B.    spending
C.    to spend
D.    are spent
Ans: spend

37. Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s). [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
Radio waves, travelling at the speed of light, have ____ their discoveries to Earth.
A.    bringing
B.    for bringing
C.    to be brought
D.    brought
Ans: brought

38. Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s). [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
Construction augers ____ drill holes in soft grounds for the piers of large buildings.
A.    for
B.    used to
C.    are used by
D.    are used to
Ans: are used to

39. Complete the sentence with appropriate word(s) or phrase(s). [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
A female tiger signals ____ ready to mate by leaving her scratch marks & scent on trees,
A.    her
B.    that she is
C.    is she
D.    she
Ans: that she is

40. For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap. [City Bank Ltd MTO 2018]
I wish you would tell me–,
A.    who is being lived next door
B.    who does live in the next door
C.    who lives next door
D.    who was living next door
E.     None of these
Ans: who lives next door

41. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
The training manager (a) must estimate the expenses (b) for the program, including costs for (c) its (d) develop, delivery, and evaluation.
Ans: develop

42.  For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap. [City Bank Ltd MTO 2018]
The professor said that -
A.    the students can turn over their reports on Monday.
B.    the reports on Monday could be received from the students by him
C.    the students could hand in their reports on Monday
D.    the students will turn in their reports on Monday
E.     None of these
Ans:  the students could hand in their reports on Monday

43. It is now fifteen minutes past two.   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Ans:  এখন দুইটা বেজে পনের মিনিট।

44.Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
The frost-free period (a) of high summer (b) when mean daily (c) temperatures are above 32 degrees, (d) are short
Ans: are short
এখানে মূল ‍বাক্যটি হচ্ছে The frost-free period are short. যার subject হচ্ছে The frost-free period এবং যা singular. ফলে verb কেও singular হতে হবে।

45. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
(a) Counselors will be available to give students (b) advices before (c) they register (d) for classes.
Ans: advices
 উপদেশ অর্থে a piece of advice বসে।

46. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.  [Modhumoti Bank Probationary Officer 2018]
Each (a) furniture on display in the central mall (b) is on sale for thirty (c) percent off the (d) regular price.
Ans: furniture
 each piece of singular অর্থ প্রকাশ করে।

47. For each question, select the phrase that appropriately fills in the gap. [City Bank Ltd MTO 2018]
Automobile production in some countries—,
A.    has been rather erratic recently
B.    have taken slumps and rises in recent years
C.    has been erratically lately
D.    are going up and down all the time
E.     None of these
Ans: has been rather erratic recently

48. Questions 1 to 5:
Look at the underlined part of each sentence. Four possible substitutions for the underlined part are given below each sentence. If(A), (B), (C) or (D is better then the underlined Part’ indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (A), (B), (C) or. (D). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (E) as your response on the Answer Sheet. [City Bank Ltd MTO - 2018]

1. I have already read this book twice.
A.    I already twice have read this book.
B.    I twice have already read this book
C.    I have twice already read this book
D.    I have been reading the book
E.    No improvement.
Ans: No improvement.

2. What tribute shall we pay to our leader that he would appreciate?
A.    would appreciated
B.    have appreciated
C.    should appreciate
D.    could appreciate
E.     No improvement
Ans: could appreciate

3. Working in the slums brought her in against the realities of poverty,
A.    brought her forward
B.    brought her up
C.    brought her on
D.    brought her to
E.     No improvement
Ans: brought her up

4. it was she not me, who put forth the attractive proposition.
A.    she, not I
B.    her, not me
C.    her, not 1
D.    she, but me
E.     No improvement
Ans: she, not I
Exp: এখানে was it এবং she, not I কে equal করে দিয়েছে। তাই Subjective form বসবে।

5. Your advice is no different from the other friends.
A.    not different from
B.    no different from that of the
C.    no different from she
D.    no different to
E.     No improvement
Ans: no different from that of the

49.For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.  [City Bank Ltd MTO- 2018]
 (a) Because they had spent (b) too many time (c) considering the new contract, the students (d) lost the opportunity to lease the apartment. (e) No error
Ans: too many time
time uncountable তাই many বসবে না। much বসবে।

50. For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.  [City Bank Ltd MTO- 2018]
She (a) has not completed (b) the assignment (c) yet and Maria (d) hasn’t neither . (e) No error
Ans: hasn’t neither
double negative একসাথে বসবে না।

51. For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.  [City Bank Ltd MTO- 2018]
 (a) The food that Rita (b) is cooking in the kitchen (c) is smelling (d) delicious. (e) No error
Ans: is smelling
smell continuous tense হিসেবে বসে না।

52. For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.  [City Bank Ltd MTO- 2018]
The fire began (a) in the (b) fifth floor of the hotel, but it (C) soon spread to (d) adjacent floors. (e) No error
Ans: in the

53. For each of these sentences, identify which underlined section is incorrect.  [City Bank Ltd MTO- 2018]
When (a) a university formulates (b) new registers it (c) must relay as (d) decision to the students. (e) No error
Ans: it must relay

54. If you are looking for a job or plan to reenter the working world, you might find the Job — a difficult task. If you rewrite (the sentence beginning with “Looking for a job” the next word should be-  [City Bank Ltd MTO- 2018]
A.    finding
B.    being
C.    Looking
D.    reentering
E.     None
Ans: being

55. “The variety of working in a different place every day or week stimulates many workers.” Which is the best was to write the underlined portion of this sentence?  [City Bank Ltd MTO- 2018]
A.    stimulate
B.    will be stimulating
C.    stimulating
D.    stimulates
E.     None
Ans: will be stimulating

56. “On the other hand, if you want to attend a computer seminar, lie in the sun on the first day of summer, or visit Aunt Grace on Columbus day, you can easily take the day off.” Which correction should be made to the sentence?  [City Bank Ltd MTO- 2018]
A.    remove the comma after day
B.    change Columbus day’ to Columbus Day
C.    change ‘summer’ to ‘Summer
D.    remove the comma after “seminar?
E.     replace if with ‘since’
Ans: change Columbus day’ to Columbus Day

57. “Some temporary agencies offer health insurance and other benefits to their workers, but others do not.” Which correction should be made to the sentence?  [City Bank Ltd MTO- 2018]
A.    insert which’ after ‘agencies’
B.    remove the comma after ‘workers’
C.    insert a comma after “insurance’
D.    replace their’ with “they’re?
E.     No correction is necessary
Ans: No correction is necessary

58.”Temporary work may not be appropriate for people which crave security.” Which correction should be made to the sentence?  [City Bank Ltd MTO- 2018]
A.    insert a comma after ‘work
B.    replace for’ with four
C.    insert a comma after ‘people’
D.    replace ‘which’ with ‘who’
E.     no correction is necessary
Ans: replace ‘which’ with ‘who’

59. Find the correctly spelt word from the following:   [Standard Bank TAO]
A.    Survaillance
B.    Surveillance
C.    Survellance
D.    Surveilance
Answer: Surveillance

60. What is the antonym of the word ‘EVASIVE?    [Standard Bank TAO]
A.    Free
B.    Honest
C.    Liberal
D.    Frank
Answer: Frank

61. What is the antonym of the word VIOLENT?   [Standard Bank TAO]
A.    Humble
B.    Harmless
C.    Gentle
D.    Tame
Answer: Gentle

62. What is the synonym of the word “RELINQUISH?   [Standard Bank TAO]
A.    Abdicate
B.    Renounce
C.    Possess
D.    Deny
Answer: Renounce

63. What is the synonym of the word ‘REPEAL?   [Standard Bank TAO]
A.    Sanction
B.    Perpetuate
C.    Pass
D.    Cancel
Answer: Cancel

64. What is the correct meaning of the phrase “To leave someone in the lurch’?   [Standard Bank TAO]
A.    To come to compromise with someone
B.    Constant source of annoyance to someone
C.    To put someone at ease
D.    To desert someone in his difficulties
Answer: To desert someone in his difficulties

65. Find the SIMPLE form of the sentence, ‘I heard that she was singing.   [Standard Bank TAO]
A.    I heard her to sing.
B.    I heard her singing
C.    I heard her being sing
D.    I heard her song
Answer: I heard her singing

66. Which one is noun?   [Standard Bank TAO]
A.    Nostalgic
B.    Nostalgical
C.    Nostalgia
D.    Nostalgica
Answer: Nostalgia

67. His conduct is bad, and his honesty is not __________ suspicion.   [Standard Bank TAO]
A.    above
B.    beyond
C.    under
D.    in
Answer: above

68. She ________ a brief appearance at the end of party.   [Standard Bank TAO]
A.    put on
B.    put in
C.    put across
D.    put up
Answer: put in

69. Fate smiles __ those who untiringly grapple with stark realities of life.   [Standard Bank TAO]
A.    with
B.    over
C.    on
D.    round
Answer: on

70. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.[One Bank Special Cadre Officer]
The securities broker (a)is an (b)essential link (c)among the consumer (d)and the stock market.
Answer: (c)among

71.    The papers are to be prepared ____ a month.    [ United Commercial Bank - 2016 ]
(A) within
(B) by
(C) on
(D) in
Answer: (A) within

72. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.[One Bank Special Cadre Officer]
  The sounds of (a)speaking language (b)do not (c)always match up with (d)the symbols of written language.
Answer:

 73. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.[One Bank Special Cadre Officer]
   (a)Walking reduces (b)depression and anxiety, (c)lessens stress, (d)self-esteem is raised, and increases energy.
Answer: (d)self-esteem is raised

74. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.[One Bank Special Cadre Officer]
  It is essential that (a)commercial fishing (b)has large shoals of fish of one (c)species (d)within reach of markets.
Answer: (b)has

75. Find out which underlined parts (a, b, c and d) of the following sentences has an error.[One Bank Special Cadre Officer]
 Poison gas, (a)because its stealth and murderous fumes, is (b)the most fear-inspiring (c)of all weapons (d)of war.
Answer: (a)because its

76. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. [One Bank Special Cadre Officer]
IMPERMEABLE
(a) resilient
(b) blunt
(c) sticky
(d) porous
Answer: (d) porous

77. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. [One Bank Special Cadre Officer]
LACONIC
(a) stylized
(b) unedited
(c) verbose
(d) insincere
Answer: (c) verbose

78. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. [One Bank Special Cadre Officer]
SUPPLICATE
(a) misrepresent
(b) demand
(c) evade
(d) discourage
Answer: (b) demand

79. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. [One Bank Special Cadre Officer]
REBUFF
(a) tease
(b) defy
(c) meddle
(d) welcome
Answer: (d) welcome

80. Select the lettered word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters. [One Bank Special Cadre Officer]
REFULGENT
(a) lackluster
(b) stiff
(c) plodding
(d) distant
Answer: (a) lackluster

81. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
[One Bank Special Cadre Officer]
 PLUMMET: FALL::
(a) radiate: glow
(b) converge: attract
(c) flounder: move
(d) swerve: tum
Answer: (d) swerve: tum
PLUMMET : to drop(fall) sharply and abruptly;
SWERVE : to turn aside abruptly from a straight line or course

82. Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
[One Bank Special Cadre Officer]
TEXT: EXTEMPORIZE::
(a) score: improvise
(b) style: decorate
(c) exhibit: demonstrate
(d) diagram: realize
Answer: (a) score: improvise
To extemporize is to write text unplanned. To improvise is to do something (a score) unplanned.

83.Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
[One Bank Special Cadre Officer]
TRANSGRESSION: MORALITY::
(a) mistake: probity
(b) invitation: hospitality
(d) presumption: propriety
(c) gift: generosity
Answer: (d) presumption: propriety

84.Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
[One Bank Special Cadre Officer]
INVEST: CAPITAL::
(a) gamble: stake
(b) tax : income
(d) race: record
(c) play: sport
Answer: (a) gamble: stake

85.Select the pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
[One Bank Special Cadre Officer]
HEDONIST: PLEASURE::
(a) humanist: pride
(b) ascetic: tolerance
(c) stoic: sacrifice
(d) recluse: privacy
Answer: (d) recluse: privacy

86. Correct the underlined part of the sentence    [Standard Bank TAO]
We don’t know how did the thief made an escape.
A.    how the thief did make
B.    how the thief does make
C.    how the thief made
D.    how was the thief made
Answer: how the thief made

87.  Correct the underlined part of the sentence    [Standard Bank TAO]
He dislikes the word dislike, isn’t he?
A.    didn’t he
B.    doesn’t he
C.    hasn’t he
D.    does he
Answer: doesn’t he

88. Correct the underlined part of the sentence    [Standard Bank TAO]
 Can you tell me why did you not speak the truth?
A.    why did not you speak
B.    that why did you not speak
C.    why you did not speak
D.    why did you not spoke
Answer: why you did not speak

89.  Correct the underlined part of the sentence    [Standard Bank TAO]
He found the gold coin as he cleans the floor.
A.    as he had cleaned
B.    while he cleans
C.    which he is cleaning
D.    while cleaning
Answer: while cleaning

90.Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. [One Bank Special Cadre Officer]
 Kites come in all shapes and sizes, some ……..a person.
(a) large enough carrying
(b) enough large to carry
(c) large enough to carry
(d) large to carry enough
Answer: (c) large enough to carry

91.Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. [One Bank Special Cadre Officer]
 __________ types of investments go up or down in value at the same time.
(a) Not
(b) Not only
(c) Not all
(d) Not at all
Answer: (c) Not all

92.Choose the word opposite in meaning to the given word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
   Assent
(A) Separation
(B)  Self-interest
(C)  Dissent
(D)  Confusion
Answer: (C)  Dissent

93.Choose the word opposite in meaning to the given word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
    Relentless
(A) Kind
(B)  Yielding
(C)  Gentle
(D)  Sensitive
Answer: (B)  Yielding


94.Choose the word opposite in meaning to the given word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
    Evasive
(A)  Unclear
(B)  Explicit
(C)  Categorical
(D)  Indefinite
Answer: (B)  Explicit

95.Choose the word opposite in meaning to the given word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
    Hostility
(A)  Partnership
(B)  Friendship
(C)  Enmity
(D)  Relationship
Answer: (B)  Friendship

96.    Nature has given us an abundant wealth ____ the form of forests.    [ Dhaka Bank Ltd - 2017 ]
(A) by
(B) in
(C) at
(D) with
Answer: (B) in

97.    I shall ring you up as soon as______    [ Mutual Bank Ltd - 2016 ]
(A) I will arrive
(B) I shall arrive
(C) I arrive
(D) I shall be arriving
Answer: (C) I arrive

98.    I just had to _____ the orders of my employer.  [ Meghna Bank Ltd - 2018 ]
(A) carry on
(B) carry through
(C) carry away
(D) carry out
Answer: (D) carry out (update করা হল।)
carry on = continue an activity or task.
carry away = become overly excited
carry through  = to complete something that was planned.


99.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words/sentences [Pubali Bank Junior Officer Exam 2019] 
  Yearly celebration of a date or an event
(A)  anniversary
(B)  birthday
(C)  jubilee
(D)  centenary
Answer: (A)  anniversary

100.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words/sentences [Pubali Bank Junior Officer Exam 2019]
    A person interested in reading books and nothing else
(A)  book-keeper
(B)  bookworm
(C)  scholar
(D)  student
Answer: (B)  bookworm

101.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words/sentences [Pubali Bank Junior Officer Exam 2019]
    A person who studies the formation of the earth
(A)  geologist
(B)  anthropologist
(C)  meteorologist
(D)  seismologist
Answer: (A)  geologist

102.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words/sentences [Pubali Bank Junior Officer Exam 2019]
    A tank in which fish are kept is called an
(A)  aquacade
(B)  aquarium
(C)  aquatint
(D)  aquatone
Answer: (B)  aquarium

103.Choose the word opposite in meaning to the given word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
    Virtue
(A) Untrue
(B)  Defeat
(C)  Vice
(D)  Fool
Answer: (C)  Vice

105.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words/sentences [Pubali Bank Junior Officer Exam 2019]
    One who sacrifices his life for a cause
(A)  patriot
(B)  revolutionary
(C)  soldier
(D)  martyr
Answer: (D)  martyr

106. Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. [One Bank Special Cadre Officer]
Soil-covered lava lands usually support a normal forest………. enough water.
(a) if there is
(b) or if there is
(c) there has been
(d) there is also
Answer: (a) if there is

107. Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. [One Bank Special Cadre Officer]
Not often …….. fatal today, but immediate medical attention is essential.
(a) a rattlesnake bite’s
(b) by a rattlesnake’s bite
(c) a rattlesnake bite is
(d) is a rattlesnake bite
Answer: (d) is a rattlesnake bite

108. Choose the appropriate words or phrase that best completes the sentence. [One Bank Special Cadre Officer]
Spray cans produce an aerosol, which is ………
(a) spraying of very fine
(b) a spray very fine
(c) very a fine spray
(d) a very fine spray
Answer: (d) a very fine spray


109.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words[ Pubali Bank Junior Officer 2019]    Opulent
(A)  hard-working
(B)  rich
(C) obscure
(D)  comfortable
(ans)  rich

110.Find the correctly spelt word [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  miscellaneous
(B)  Miscellanous
(C)  misellaneous
(D)  Miscelaneous
Answer: (A)  miscellaneous

111. I _______ him on this point. [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  admitted to
(B)  agreed with
(C)  agree to
(D)  agreeing with
Answer: (B)  agreed with

112.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words[ Pubali Bank Junior Officer 2019]Answer:
 Transform
(A)  transfer
(B)  change
(C)  continue
(D)  transact
Answer: (B)  change

113.Out of the four alternatives, choose the one that can be substituted for the given words[ Pubali Bank Junior Officer 2019]
    Recapitulation
(A)  introduction
(B)  recall
(C)  withdrawal
(D) capture
Answer: (B)  recall

114.   The specialist __________ you want to meet is available only on Thursdays. [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  whose
(B)  who
(C)  whom
(D)  which
Answer: (C)  whom

115.   They ________ living here since 2000. [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  are
(B)  have been
(C)  are still
(D)  will be
Answer: (B)  have been

116.    Do not look ________ on women. [Pubali Bank Junior Officer 2019]
(A)  night
(B)  left
(C)  up
(D) down
Answer: D down

Choose the word that is closest in meaning to the underlined word.   [ City Bank Ltd. - 2016 ]
117.    The teacher gave us (explicit ) instruction.
(A) Detailed
(B) Definable
(C) Resolvable
(D) Demonstrative
Answer: (A) Detailed

118.    When the leadership changed, his position in the organization became (precarious.)   [ One Bank Ltd - 2015 ]
(A) secure
(B) exalted
(C) important
(D) uncertain
Answer: (D) uncertain

119.   Select the word that is most closely similar in meaning to the original word.   [ Padma Bank Ltd - 2018 ]
 INSURGENT
(A) Loyal
(B) Rebellious
(C) Sincere
(D) Confident
Answer: (B) Rebellious

120. He has been frequently admonished for his failure to act promptly.   [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Answer:   তৎপরতার সাথে কাজ করতে ব্যর্থ হওয়ায় তাকে প্রায়শই তিরষ্কার করা হয়।


121. A burnt child dreads the fire. [ Dhaka Bank Ltd TAO Cash 2018 ]
Answer:   ঘর পোড়া গরু সিঁদুরে মেঘ দেখলে ভয় পায়।

122.    .  Find out that word, which spelling is WRONG   [ Dutch Bangla Bank Ltd. - 2017 ]
(A) Tution
(B) Passion
(C) Fashion
(D) Ration
Answer: (A) Tution
Exp: Tuition


123.    .  Find out that word, which spelling is WRONG   [ Jamuna Bank Ltd - 2016 ]
(A) Lenient
(B) Nationalism
(C) Transfered
(D) Overhaul
Answer: (C) Transfered
Exp: Transferred

Post a Comment

Please express your needs and emotions by using comment Box above.