প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার সেরা কমন উপযোগী প্রশ্ন

প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ ইংরেজি কমন কমন উপযোগী প্রশ্ন
অনেকেই জানতে চান প্রাথমিক শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার জন্য ইংরেজির কোন বিষয়গুলো ভালো করে পড়তে হবে । আপনি হয়তো নিজেও জেনে থাকবেন চাকরির পরীক্ষার জন্য ধরা বাধা কোনো নিয়ম নেই বা সাজেশন নেই, তবে বিগত প্রশ্নগুলো বিশ্লেষণ করে পড়তে পারেন । 
অনেকেই হয়তো চাকরি করেন তাই ব্যাস্ততার কারনে এগুলো করা হয়ে ওঠে না, তাই আপনাদের উদ্দেশ্যে বিগত প্রশ্নের বিশ্লেষণ পূর্বক টপিক গুলো দেওয়া হলো দেখে নিন - 
Right forms of verb
Parts of speech
Tense
Preposition
Article
Narration
Voice change
Noun and pronoun
Degree
Number
Verb
এই Topic গুলো থেকে প্রায় ১২ বা ১৩ টি MCQ আসতে পারে
Idioms and Phrases
Antonym
Synonym
Spelling
এগুলো থেকে প্রায় ৩টি বা ৪টি MCQ আসতে পারে
Translation
English Literature
এগুলো থেকে প্রায় ১, ২টা MCQ আসতে পারে

1. Do you know ____________ her name is?
Ans: what

2. What is the translation of “ আমি তোমাকে খাওয়াই”
Ans: I feed you

3.. The work is___________ by me.
Ans: done
 
4.. Physics ____________ a difficult subject
a. are
b. Ans:  is
c. to be
d. was

5.. Put the book _________ the table
a. above
b. Ans: on
c. in
d. up

6. Who is the famous satirist in English Literature -
Ans: Jonathan Swift

7. Which one is adjective?
Ans: Eligible

8. The meaning of ‘yield’ is———
Ans: Produce

9. We sat ______________ the teacher
Ans: beside

10. Fortune___________ the brave.
Ans: favours

11.Which one isп an example of comparative degree?
Ans: Less

12.It is you who ________ to blame
Ans:

13.Which one is masculine gender?
Ans: Ox

14. Which one is the synonym of “competent”?
Ans:Capable

15.I wish if  I ______ a cricketer.
Ans:were

16. The baby had ….. her teddy bear down in bed next to her before she fell asleep.
Ans: laid

17. All of a sudden the students went … each other with sticks.
Ans: against

18. It is time that the Central Bank…………. interest rates.
Ans: put down

19. It is a good idea to buy gold in an attempt to hedge ……………. inflation.
Ans: against

20. Success in the aptitude test may be helpful for you to be taken …. as a Probationary Officer
Ans: in

21. Writing a beautiful sonnet is as much as an achievement as … a 400 page novel.
Ans: finishing

22. By the time I had reached the bottom of the mountain, I ….. extremely tired.
Ans: felt

23. The expression ‘put out to pasture’ means:
Ans: to impose early retirement

24. The synonym of the word ‘BUYOUT’ is-
Ans: Takeover

25. The antonym of ‘EFFUSIVE’ is-
Ans: reserved

26. The indirect form of the sentence: He said, ‘I had an accident yesterday’, is
Ans: He said that he had an accident the day before

27. The word ‘indigent’ is synonymous with
the word
Ans: destitute

28. The word ‘acrimonious’ is the antonym of
Ans: hostile

29. Which of the following word is not correctly spelled?
Ans: extroversion

30. In the sentence “I already told him about the party”, ‘already’ is
Ans: an adverb

31. Which of the following is a feminine gender?
Ans: niece

32. The passive form of the sentence “I had already shown her photo to the policeman” should be:
Ans: The policeman had already been shown her photo

33. The indirect form of the sentence “She said, ‘It must be pretty late, I really must go’” should be:
Ans: She said she was very late and she had to go.

34. Choose the correct sentences:
Ans: Neither the workers nor their leader was present

35. Choose the correct sentences:
Ans: The clock struck 12

36. Choose the correct sentences:
Ans: The controversy is unlikely to die out.

37. Choose the correct sentences:
Ans: Soldiers were dispatched to put out the rebellion.

38. This contrat will be confirmed …………………. December?
Ans: on

39. …………………. is a good exercise.
Ans: Walking

40. I shall look …. the matter.
Ans: into

41. Our teacher makes us ………………. very hard.
Ans: work

42. We insist on ………………. leaving the room.
Ans: your

43. My situation was like out of the frying pan …. the fire.
Ans: into

44. I would have lent you my notes if you ………….. me.
Ans: had asked

45. No sooner had we started out for Dhaka ……………… it started to rain.
Ans: then

46. Many scientists are still hoping …………… life on another planet.
Ans: to find

47. If you don’t know what the word means, look it ………… ……………. a dictionary.
Ans: up, in

48. The meaning of the word ‘coherent’ is—
Ans: Consistent

49. Choose the correct one:
Ans: He is not only intelligent but also creative

50. Find out the noun from the following:-
Ans: Wonder

51. What is the antonym of the word ‘Pale’?
Ans: Joyful

52. What kind of noun is “man”?
Ans: Common 

53. In which sentence ‘that’ is used as a conjunction
Ans: He works hard that he may succeed.

54. The synonym of ‘mandatory’:
Ans: Obligatory

55. What is the meaning of the word ‘perturb’?
Ans: agitate

56. What is the meaning of ‘White Elephant’?
Ans: A very costly and troublesome possession

57. She was absent ________ her cold.
Ans: because of

58. Every one ________ Ruma wants milk in the tea.
Ans: except

59. Now a days many villages are lit ___________ electricity. Which is the correct prepositions in the above blank?
Ans: by

60. What is the meaning of the word ‘Flimsy’?
Ans: Failure

61. “ To do away with” means-
Ans: get rid of

62. He talked as if he _______ everything.
Ans: had known

63. Which one is correct?
You, he and I are

64.what type of noun is “kindness”?
Ans: abstract

65. which one is the correct spelling?
Ans: Cigarette

66.Greenhouse effects the cause of _____
Ans:Gradual rise of temperature

67. while he __________ along the road a snake bit him?
Ans: was walking

68. Nobel price is considered the highest honour ________can be achieved in various field.
Ans.That

69.Emperor Akbar— was a son of Humayun .
Ans:a great leader

70.I cut myself, here “myself” is an-
Ans: Reflexive pronoun

71. “Pediatric” is related to the treatment of -
Ans: children

72. I’ve got _________ go ________ a job interview _____ Saturday next.
Ans: to, to, on

73. Is it more profitable to put my money in the bank or play the________?
Ans: market

74. Having been acquitted on all charge, he can now hold his head_________?
Ans: up

75. It is high time we ___________ ready or we may miss the train.
Ans: got

76. The Ambassador walked slowly________ the room ________ The queen.
Ans: along, behind

77. The idiomatic phrase ‘cash cow’ means:
Ans: a source of steady profit

78. His opinion is different _________ yours (confusing, different to, different from and different than all three are used )
a.tо
b.from
c.with
d.Ans: than

79. The poet and novelist _________ come.
a.have
b.Ans: has
c.were
d.was

80. I will carry an umbrella in case
a.it will rain
d.it would rain
c.Ans:  it rains
d.it rained

81. “ May you be happy in life” what type of sentence?
a.imperative
b.Ans:  Optative
c.Assertive
d.Exclamatory

82. The boy Said, “ I shall go to school tommorrow” Change this to indirect speech m -
a.The boy said that he shall go to school the next day
b.Ans: The boy said that he should go to school the next day
c.the boy said that he will go to school tomorrow
d.the boy said that he would go to school tomorrow school


83. | “I have a few friends. – which one is the correct negative form of this sentence -
I can’t get any friend
I have not many friends
Ans:  I do not have many friends
I have a lot of friends

84. Choose the correctly spelled word
Nomini
Ans: Nominee
Nominy
Nomeen.

85. Which of the following statement is correct?
The patient died before the doctor had come
The patient died before the doctor came
the patient died after the doctor came
Ans: the patient died after the doctor had come

86. Choose the correctly spelled Word
radius
Redious
Redius
radious

87 .shakespeare is known mostly for his _____
Ans: Drama

88. I will give you a map of the new town in case you …………. lost.
Ans: get

89. Why……. angry with me yesterday?
Ans: were you

90. She is so afraid of the dark that she can’t sleep ……………. there is a light on outside her room.
Ans: unless

91.The best passive form of the sentence “The pill tastes bitter’ is:
a)The pill is bitter when it is tasted.
b)The pill was bitter when it was tasted.
c)The pill is bitter when it tastes.
d)The pill was bitter when it was tasted.
Ans: The pill is bitter when it is tasted.

92.One of the ……………of globalization is cultural …………….
a)effect, shock
b) effect, confusion
c) affects, surprise
d) effects, assault
Ans: d) effects,assault

93.The man ……………… down silently and …his food.
a)sit, took
b)sat, take
c)sat, took
d)sat, had taken
Ans. c) sat,took

94.Identify the plural word:
a) cactus
b) diagnosis
c) foci
d) goose
Ans. c) foci (meaning: foci is the plural of focus)

95.The masculine gender of the word ‘spinster’ is-
a)unattached
b)single
c)bachelor
d)free
Ans. c)bachelor

96.The indirect form of the sentence, “Farida said o her mother, “I Shall go to bed now”. is-
a)Farida told her mother that she should go to bed now.
b)Farida told her mother that she will go to bed then.
c)Farida told her mother that she would go to bed then.
d)Farida told her mother that she will go to bed now.
Ans. c) Farida told her mother that she would go to bed then.

97. Choose the correct sentence (Question 7-9)
7. a) Ans: He agreed to my proposal.
b) He agreed at my proposal.
c) He agreed for my proposal.
d) He agreed with my proposal.


98. a) I don’t like to discuss about politics.
b) I don’t like discussing about politics.
c) I like not to discussing politics.
d)  Ans: I don’t like to discuss politics.


99. a) Ans: One of the boys is meeting me today.
b) One of the boy is meeting me today.
c) One of the boys are meeting me today.
d) One of the boy’s is meeting me today.


100. In the sentence ‘Cycling is certainly healthier than driving’, the word certainly is a/an:
a) adjective
b) Ans: adverb
c) interjection
d) preposition


101. The phrase ‘Down to earth’ means:
a) Close to nature
b) Soft hearted
c) Thrown to the ground
d) Ans: Realistic


102. What is the Synonym for the word
‘FIDELTY’?
a) Injurious
b) Repent
c) Praise
d) Ans: Loyalty

103. The Antonym for ‘INGENIOUS’ is:
a) Crafty
b) Inane
c) Incompetent
d) Ans: Skillful

104. Find the misspell word:
a) Ans: Commitee
b) Enthusiasm
c) Extroversion
d) Recession

105. REPTILE is to LIZARD as FLOWER is to
a) PETAL
b) STEM
c) ALLIGATOR
d) DAISY
Ans: DAISY

106. Laugh শব্দটির Noun হচ্ছে?
Laugh
Laughing
Laughable
Laughter
Ans: Laugh

107. Which one is plural?
Physics
Ethics
Scissors
News
Ans: Scissors

108. কোনটি Reflexive Pronoun?
He
Each
Myself
Who
Ans: Myself

109. ___ is it difficult ___dispose ___ waste?
Where, to, for
Where, for, such
Why, with, in
Why, to , of
Ans: d

110. He can hardly keep the wolf from the door-
তার নুন আনতে পানন্তা ফুরায়

111. He is devoid ……….. commonsense.
Ans: of

112. The price of the commodities……during the fuel crisis but the producers incurred ……. in profits.
Ans: increased/ a downfall

113. Climate is a ……………. of the environment.
Ans: state

114. Lack of exercise and high fat diets have …… to be factors in heart attacks.
Ans: been long know

115. Synonym for the word ‘vigour’ –
Warmth
Courage
Boldness
Strength
Ans: d

116. Antonym for the word ‘enormous’ –
Soft
Weak
Tiny
Average
Ans: C

117. The verb form of ‘necessity’ –
Necessity
Necessiate
Necessiatise
Necessitate
Ans: d

118. Antonym for ‘bankrupt’ –
Thoughtless
Changeable
Show
Wealthy
Ans: d

119. He died ___ his country.
By
On
Of
for
Ans: d

120. An ordinance is –
A book
A law
A newspaper
A manuscript
Ans: b

121. Who is called a ‘poet of beauty’? William Wordsworth
a.P. B.Shelley
b.John Keats
c.Shakespeare
d.Ans:  John Keats

122. ‘Out of out’ means? –
a.Not at all
b.Brave
c.Thoroughly
d.Wholeheartedly
Ans: c

123. ‘এবারের সংগ্রাম মুক্তির সংগ্রাম’ এর ইংরেজী –
a. Struggle this time is the struggle for liberation
b. This is liberation war.
c. This year’s fight is fight for liberation.
d. This year’s war is liberation war.
Ans: a
Asst. সাইফার অফিসার 2017

124. Choose the correct word to complete the sentence: He sacrificed his life for the country. He is a’an—
Ans: patriot

125.The synonym of ‘Inception’ is—
Ans: outset

126. ‘Get over’ means—
Ans: overcome

127. Choose the correct one:
Ans: Let Ruma and I go

131. Who, which, what are—–
Ans: Relative Pronoun



136. English literature for competitive job exam:
● P.B. Shelley কে Oxford University থেকে বহিস্কার করা হয়েছিল।
● S.T. Coleridge আফিমে আসক্ত ছিল।
● ইংরেজি কবিতার জনক- Geoffrey Chaucer
● জন কিটস মারা গিয়েছিলেন- যক্ষায়।
● John Milton এর উপাধি হল- English Epic Poet.
● George Orwell এর মূল নাম হল- Eric Arthur Blair
● George Eliot এর মূল নাম হল-Mary Ann Evans.
● Bertrand Russel হলেন একজন দার্শনিক কিন্তু সাহিত্যে নোবেল পেয়েছিলেন।
● প্রথম ইংরেজি ডিকশনারি রচনা করেন- Samuel Johnson.
● Winston Churchill ছিলেন এমন একজন প্রধানমন্ত্রী যিনি সাহিত্যে নোবেল পেয়েছিলেন।
● Sydney William Porter এর pen name হল O’ Henry.
● T.S.Eliot তার তত্ত্ব ‘Objective Co- relative এর জন্য বিখ্যাত।
● Sigmund Freud তার তত্ত্ব ‘Psycho Analysis’ এর জন্য বিখ্যাত। ● শেক্সপিয়র জন্মগ্রহণ করেন- ১৫৬৪ সালে।
● শেক্সপিয়র মৃত্যুবরণ করেন- ১৬১৬ সালে।
● শেক্সপিয়র নাটক লিখেছেন- ৩৭ টি।
● ইংরেজি সাহিত্যের প্রথম মহাকাব্য হল- Beowulf.
● ইংরেজি গদ্যের জনক-John Wyclif.
● ইংরেজি উপন্যাসের জনক- Henry Fielding.
● T.S. Eliot কে তার বিখ্যাত কবিতা ‘The Waste Land’ এর জন্য নোবেল পুরস্কার পেয়েছিল।
● John Keats পেশাগতভাবে একজন ডাক্তার ছিলেন।
● William Wordsworth এর উপাধি হল- The Poet of Nature.
● John Keats এর উপাধি হল- The Poet of Beauty.
● James Joyce তার তত্ত্ব ‘Stream of Consciousness’এর জন্য বিখ্যাত।
● ইংরেজি সাহিত্যে বিদ্রোহী কবি বলা হয়- Lord Byron

Post a Comment

Please express your needs and emotions by using comment Box above.