Professor's Primary Teacher Exam's Suppliment - 2020-21

 প্রাইমারি শিক্ষক নিয়োগ পরিক্ষার সর্বোশেষ ও চূড়ান্ত সাজেশন
1. Many prefer donating money____ distributing clothes. (to) 29th BCS
2. Julia has been ill ____ three months. (for) 29th BCS
3. There is no alternative ___ training. (to) 27th BCS
4. I am not good ____ translation. (at) 27th BCS
5. The rich should not look down ____ the poor. (upon) 27th BCS
6. My brother has no interest ___ music. (in) 26th BCS
7. He is devoid ____ the two children. (of) 26th BCS
8. He divided the money ____ the two children. (between) 26th BCS
9. I should appreciate it if you complete this work ____ Thursday. (by) 26th BCS
10. Why are you so angry___? (for/about) 25th BCS

11. Pick a quarrel with-ঝগড়া বাধানো[24th BCS Written]
12.  Pros and cons-খুটিনাটি [31st BCS Written] [ fb/BDCareerGuide ]
13. Put heads together-একমত হওয়া; একত্রে বসে পরামর্শ করা[24th BCS Written]
14. Pass away-মারা যাওয়া[33rd BCS]
15. Put up with-সহ্য করা[15th, 31st, 33rd BCS Written]
16. Raise one’s eyebrow-চোখ কপালে ওঠা, বিস্মিত হওয়া[32nd BCS]
17. Red handed-হাতে নাতে[28th BCS Written]
18. Rank and file-সাধারণ সৈনিক[22nd BCS Written]
19. Spare no pains-যথাসাধ্য সব কিছু করা[24th BCS Written]
20. Swan song-শেষ কর্ম[23rd BCS]

21. Soft soap-তোষামোদ করা[14th BCS]
22. Sorry figure-কৃতিত্ব দেখাতে না পারা[27th BCS Written]
23. My friend always goes home ____ foot. (on) 24th BCS (বাতিল)
24. My wife reminded me ____. (of my appointment) 24th BCS
25. I don’t think you will have any difficulty ___ a driving license. (in getting) 24th BCS(বাতিল)
26. The children were entrusted ____ the care of their uncle. (to) 24th BCS
27. The minister arrived ____ a decision last night. (at) 24th BCS (বাতিল)
28. The government gave ___ the demands of the people. (into) 24th BCS (বাতিল)
29. She argued ___ me about the marriage. (with) 23rd BCS
30. I count ____ your help. (upon) 23rd BCS

31) Dessert is
a. Course of fruit, etc. at the end of a meal
b. barren land
c. go away from
d. to be rewarded
ans: a

32) Plebiscite is a term related to
a. people
b. painting
c. politics
d. Law
ans: c

33) What is the meaning of the word 'Vice Versa'
a)For example
b)Face to face
c)namely
d)the terms being exchanged
ans: d


34) Mayhem means
a) a bizarre situation
b)a May Day event
c)Confusion and fear caused by violent behaviour
d)a sudden collapse
ans: c

35)'Paediatric' relates to the treatment
a)adults
b)children
c)old people
d)women
ans: b

36)In The Solitary Reaper' What does the word solitary mean?
a) Unhappy
b)humble
c)busy
d)Lonely
ans: d


37) Which one is the antonym 'Pacific'?
a)Calm
b)courageous
c)zealous
d)agitated
ans: d


38)To foresee is
a)remember
b)forget
c)see four of something
d)anticipate
ans: d


39)The antonym of ' Imbecility' is
a)foolishness
b)inactivity
c)impartiality
d)wisdom
ans: d


40) Malicious is opposite to
a)Boastful
b)Indifferent
c)kind
d)Arrogant
ans: c


41. Choose the Correct Spelling....
a. Embarras
b. Embarass
c. Embarrass***
d. Emberrass


42. A green horn-----
a. An envious lady
b. A trainee
c. An inexperienced man***
d. A softhearted man


43. The correct selling is--
a. Exaggarate
b. Exegert
c. Exagerate
d. Exaggerate***


44. 'Apple of one's eye' means----
a. extremely favorite***
b. apple like eye
c. big eye
d. apple coloured eye


45. Which of the following words has been mis-pelt?
a. Borrower
b. Procedure
c. Occassion***
d. Juncture


46. ------- he is coming today.
a. At length
b. Ten to one***
c. At large
d. All in all


47. Choose the correct spelling....
a. Newzealand***
b. Neuzealand
c. Newsealand
d. New seland


48. Being "down to earth" means----
a. close to nature
b. hopeful
c. thrown to ground
d. realistic***


49. Identify the correct Spelling-----
a. Surveillance***
b. Survaillance
c. Survuillance
d. Survillance


50. Find the idioms and phrases of "tall talk"
a. Secrets
b. to frown***
c. to bribe
d. in dumps

ব্যতিক্রম কিছু Phrase
 51.Prima facie- At first view
52.Moot point- An undecided matter
53.Modus vivendi- way of living// truce
54.Modus operandi- Method of operation
55.Carte blanche -- complete freedom
56.Brazen faced- shameless
57.In toto- completely
58.Shilly shally-- hesitate
59.Hulla baloo-- uproar, loud noise
60.Baker's dozen- Thirteen

61.Salt of life- Valuable things
62.Sharp practice- betrayal
63.A green horn- An inexperienced person
64.A black leg ---- A preson who works while his colleagues are on strike
65.Billet- doux - Love letter
66.A small fortune --- a lot of money
67.white collar job----- official job
68.Blue collar job---- manual job
69. pink collar job ------ low paid job done at restaurants
70.Sedentary job---- job done seating

71.A whited sepulchre-- a hypocrite
72.tete a tete - private conversation
73.Nem con-- unanimously / without objection
74.One's Achilles' heel --- is one's weak point
75.One's forte ---- is one's strong point
76.Ad lib ----- spontaneous, speak without preparation, improvise.
77. Adam's apple --- Part at the front of the neck especially prominent in men.
78.Over the moon--- being too happy.
80.Talk Turkey ---- discuss a problem with a real intention to solve it.

81.Volte face ----- sudden& complete change in one's position over an issue.
82.To ‘cold shoulder ‘somebody is to – Insult him.
83.To kick the bucket’ means – Die.
84. Down to earth ‘means- realistic
85. ‘Weed out’ means- to get rid of
86.Pin money’ means- Sundry expenses.
87.Cut and dry’ means- already decided.
88.‘ De facto’ means- in reality.
89. ‘ Sine die’ means- adjourned indefinitely.
90.Pretty penny= Very expensive

91.On their toes = Alert
92.Toot one’s own horn = Boast

93)'To nurse a grudge' means
a)To bear ill Will
b) To Look after Carefully
c)to be feverish
d) to be ready to cure
ans: a


94) Bon Voyage means
a) Have a sound sleep
b) Devil's advocate
c) A handsome fellow
d) Wish you a good Trip
ans: d


95)Swan Song means
a) First Work
b) last Work
c)Middle Work
d) Early Work
ans: b


96) White Elephant means
a) An elephant of White color
b)a Hoarder
c) a Black marketer
d) A very Costly or troublesome Possession
ans : d


97. Assert : Dissent
a. affirm : object
b. reject : disapprove
c. acknowledge : recognize
d. endorse : ratify
ans: a


98. Elucidate is the synonym of
a. confuse
b. perplex
c. extreme
d. expound
ans: d


99. Synonym of 'Belligerent' is
a. hostile
b. hospitable
c. amicable
d. friendly
ans: a


100) Dog Days means
a) A period of being carefree
b) a period of having youthful flings
c) a period of misfortune
d) hot weather
ans: d


101) Choose the Correct translation .’দশের লাঠি একের বোঝা।
a) One cannot do as hard word easily
b) Many a little makes a mickle
c) Sticts of many make a bundle
d) Many People can do anything easily
ans: b


102) Choose the Correct translation .
মানবজাতি এখন সংকটাপন্ন
a) Mankind are at a stake now
b) Mankind are at dangers now
c) Mankind is at stake now .
d) Man are at stake now.
ans: c


103) Choose the Correct translation . Do not cry down your enemy.
ক. শত্রু মায়া কান্নায় ভুলে যেও না
খ. শত্রুকে খাটো করে দেখ না
গ. শত্রুর সাথে মেলামেশা কর না
ঘ. শত্রু থেকে দূরে থাক
উত্তর: খ


104) তাঁর বাড়ি যশোর । - বাক্যটির ইংরেজি অনুবাদ কোনটি?
a)His House is in Jessore
b)He Lives in Jessore
c)He Hails from Jessore
d) His home is Jessore
ans: c


105) Choose the Correct translation .সকাল থেকে গুড়ি গুড়ি বৃষ্টি হচ্ছে।
a) It is raining in torrents
b)It has been drizzling since morning
c)It has been raining from morning
d)It is drizzling since morning.
উত্তর: b

106)Select the answer of the word 'Stagflagation'

a) Controlled prices
b)economic slow down
c)a disintegrating government
d)Cultural dullness
ans: b


107)A Book Containing information on all subjects
a) Dictionary
b)Appendix
c)Informatics
d)Encyclopedia
ans: d


108)One Who is neither Intelligent nor dull
a)Commoner
b) Mediocre
c)Tolerable
d)Diligent
ans: b


109) Corpus means
a) a dead body
b) a collection of written texts
c) red or white cells in blood
d)one of the technical branches of an army
ans: b


110)A lexicographer is person who writes
a) Novels
b)Dictionaries
c)Graphs
d) Medical books
ans: b


111. I finally killed the fly ___ a rolled up newspaper. (with) 24th BCS
112. He parted ____ his friend in tears. (from) 24th BCS

113. Choose the correct Spelling ?
a)Achievment
b) Acheivment
c) Achievement
d)Acheivement
ans: c


114) Choose the correct Spelling ?
a) Nomphen
b) Nomfen
c) Phnomphenh
d)Pnomphen
ans: c


115. Tell upon-ক্ষতি করা[25th BCS Written]
116. Three score-ষাট[16th BCS]
117. Through and through-সম্যকভাবে[17th BCS Written]
118. To smell a rat-সন্দেহ করা[21st BCS Written]
119. Take a fancy to-ভালো লাগা[27th BCS Written]

120. Some writers sink _____ oblivion in course of time. (into) 33rd BCS
121. Wordsworth introduced the readers ___ a new kind of poetry. (to) 31st BCS
122. Your conduct admits ____ no excuse. (of) 29th BCS
123. Rizvi requested Rini ____ telephone to attend the meeting. (By)29th BCS


আপনি কি এই কমন বিষয় গুলো জানেন  না জেনে থাকলে জেনে নিন 
 Whatsapp এর জনক কে ?
=Brian Acton and Jan Koum। ২০০৯ সালে শুরু

Li-Fi ( light fidelity) এর জনক কে ?
-by Harald Haas(২০১১ সালে)।Using light to transmit data allows Li-Fi to offer several advantages like working across higher bandwidth

Wi-fi এর জনক কে ?
=ডাচ কম্পিউটার বিজ্ঞানী ভিক্টর ভিক হেরেস।Wi-Fi uses radio frequency

ন্যানো প্রযুক্তির জনক কে ?
=রিচার্ড ফাইনম্যান

Messenger এর ইনিশিয়াল রিলিজ
= ২০১১

Skype-এর জনক - Niklas Zennstrom and Janus Friis

 SHARE it এর উদ্ভাবক প্রতিষ্ঠান হচ্ছে Lenovo.

2G network সর্বপ্রথম ১৯৯১ সালে ফিনল্যান্ডে প্রবর্তিত হয়।

ন্যানো টেকনোলজির জনক বলা হয় রিচার্ড ফাইম্যানকে।

মোবাইল ফোনে যোগাযোগ, ভিডিও কনফারেন্সিং ইত্যাদি ফুল ডুপ্লেক্স এর উদাহরণ।

Cloud Computing সর্বপ্রথম ২০০৬ সালে চালু হয়।

Yahoo প্রতিষ্ঠিত হয় ১৯৯৫সালে।

G-mail চালু হয় ১৯৯৮ সালে।

IP (Internet Protocol) অ্যাড্রেস প্রদানকারী সংস্থার নাম IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

বিশ্বের ১ম ই-কমার্স সাইট আমাজন ডট কম।

১ ন্যানোমিটার= ১০^-৯ মিটার

তথ্য প্রযুক্তির এই টপিকস থেকে মাঝে মাঝে প্রশ্ন আসে

Yahoo : প্রতিষ্ঠিত হয় March 1994
প্রতিষ্ঠাতা David filo & Jerry yang

Amazon : প্রতিষ্ঠিত হয় 1994
প্রতিষ্ঠাতা : বেস জোসেফ

Google : প্রতিষ্ঠিত হয় Sept 4, 1998
প্রতিষ্ঠাতা Sergey brin & Larry page

Wikipedia : প্রতিষ্ঠিত হয় Jan 15, 2001,,,
প্রতিষ্ঠাতা Jimmy Wales & Larry Sanger

Facebook : প্রতিষ্ঠিত হয় Feb 4,2004,,,
প্রতিষ্ঠাতা Mark Zucherberg, Chris Hughes

YouTube : প্রতিষ্ঠিত হয় Feb 14, 2005
প্রতিষ্ঠাতা Jawed karid, Steve chen & Chad Harley
.
Twitter : প্রতিষ্ঠিত হয় March 21, 2006,,,
প্রতিষ্ঠাতা Evan Williams Biz Stone & Jack Dorsey

Post a Comment

Please express your needs and emotions by using comment Box above.