Most Important 200 MCQ For BANK and BCS


01.  Have you ever - - - Sundarbans ?  [ BDBL - 2012 ]
a. looked , on , to
b. traveled , within , forest
c. seen , or , been
d. been , to , the
Answer: d

02.  Prima facie - means   [ MTBL - 2014 ] [ Govt. Jobs - 2016 ]
a. Primal face
b. Primitive man
c. Main facilities
d. At first sight
ANSWER: d.


03. A Machiavellian character is ---   [ IBL - 2015 ]  [ IDLC - 2016 ]
a. An honest person
b. Scheming person
c. A adventurous person
d. Learned person
Answer: b


04. "White colour job" means -   [ MTBL - 2014 ]
a. a job without any work
b. a job with much hardship
c. a thankless job
d. a job without manual labour
Answer: d


05. Very pleasing to eat    [ PBL - 2015 ]
A. Appetising
B. Palatable
C. Tantalising
D. Sumptuous
Answer: B

06. The price of daily necessaries increases by ----- ?    [ DBL - 2016 ]
a. hook or by crook
b. fits and starts
c. the by
d. leaps and bounds
Answer: d

07. ' Capital punishment ' means -  [ BDBL - 2012 ]
a. imprisonment
b. freedom
c. death penalty
d. misery
Answer: c

08. Which one is Common Noun ?  [ EBL - 2015 ]
a. Truth
b. Bank
c. Victory
d. Length
Answer: b

09. Which of the following words is a verb ?  [ BDBL - 2015 ]
a. intention
b. intellect
c. interim
d. interest
Answer: d

10. One should adhere --- his/her principles.  [ IDLC - 2012 ]
a. to
b. at
c. for
d. in
Answer: a

11: Noun of the word 'Break' is ---?   [ SIBL - 2015 ]
a.Breaking
b.Breach
c.Breakful
d.Breakdown
Answer: b

12: A bodyguard provides one --- protection.  [ Others - 2014, 2015 ]  [ MBL - 2015 ]
a.with
b.for
c.of
d.to
Answer: a

13: her grades have improved,but only---   [ BDBL - 2015 ]
a.in asmall amount
b.very slightly
c.minimum
d.some
Answer: b

14: One should be ashamed --- one's misconduct. সঠিক শব্দ দিয়ে শূন্যস্থান পূরণ করুন -
[ SIBL - 2015 ]
a.of
b.to
c.at
d.for
Answer: a

15: There is no such thing as chemically pure water --- nature.
a.in
b.of
c.from
d.none of these
Answer: a

16: Change the verb 'Lose' into noun -----?  [ BDBL - 2012 ]
a.lost
b.loose
c.loss
d.losing
Answer: c

17: Point out the sentence with correct use of adverb---
a.Write the essay in brief
b.Write the essay briefly
c.Write the essay in short
d.Write the essay shortly
Answer: a

18: Nobody ----- Alam knew the way.
a.without
b.but
c.that
d.beside
Answer: b

19: Select the most appropriate preposition : Adhere  [ SBL - 2012 ]
a.to
b.above
c.for
d.under
Answer: a

20: Truth must prevail in the long run. বাক্যে Truth শব্দটি কোন প্রকারের Noun ?
 [ PBL - 2015 ]  [ SIBL - 2015 ]
a.Common Noun
b.Collective Noun
c.Material Noun
d.Abstract Noun
Answer: d

Question 21: Choose the correct sentence  [ SIBL - 2015 ]
a. They are digging the canal for a week
b. They have been digging the canal for a week
c. They had dug the canal for a week
d. They dig the canal for a week
Answer: b

22: He is considering not "to go".    [ DBBL - 2016 ]
a. to go
b. going
c. to have gone
d. having gone
Answer: b

23. If he wants to play the violin , I --- the piano for him.  [ BDBL - 2012 ]  [ SIBL - 2015 ]
a. play
b. am playing
c. shall play
d. have played
ans . c

24. Water boils --- you heat it ot 100 degree centigrate.
a. unless
b. untill
c. if
d. although
ans : c

25. Every one should respect --- teachers.  [ MBL - 2014 ]
a. his
b. one's
c. own
d. their
ans : a

26. The mob -- dispersed.    [ DBBL - 2016 ]
a. is
b. have
c. has
d. are
ans : a

27. Jamal and I --- to school.   [ SBL - 2012 ]
a. walking
b. walks
c. walk
d. are walk
ans: c

28. Three -fourths of the work --- finished .   [ PBL - 2015 ]
a. have been
b. has been
c. had
d. were
ans : b

29. It is you who --- to blame .  [ DBBL - 2015 ]
a. was
b. is
c. are
d. has
ans : c

30. They as well as he -- wrong.  [ MBL - 2014 ]
a. is
b. be
c. will
d. not
ans : a

31. Just now he --- his dinner but he says he'll see you whin he's finished .  [ SIBL - 2016]
a. is having
b. has had
c. was having
d. had
ans : b

32. By the time I had reached the bottom of the mountain , I -- extremely tired .  [ MTBL - 2014 ]
a. feel
b. have been felt
c. am feeling
d. felt
ans : d

33. It is time ( do) the work.  [ UCBL - 2013 ]  [ NCCBL - 2014 ]
a. did
b. doing
c. does
d. to do
ans : d

34. Next June , Lata and Tanim - -- for 10 years .  [ MBL - 2014 ]
a. are married
b. have been married
c. will have been married
d. will marry
ans : c

35. Some days --- since my father died .  [ IBL - 2015 ]
a. are passed
b. passed
c. have passed
d. had passed
ans : c

36. As the sun ---- , I decided to go out.     [ DBL - 2016 ]
a. shines
b. has shone
c. shine
d. was shining
ans : d

37. It's time ( you realize) your mistakes .  [ DBL - 2016 ]
a. you realized
b. that you realize
c. you would realize
d. you have realized
ans : a

38. Which of the following sentences is correct. [ SIBL - 2016]
a. I wish I was as tall as my brother
b. I wish I was as tall as my brother was
c. I wish I were as tall as my brother
d. I wish I am as tall as my brother
ans : c

39. It's 10 am . The sun -- in the eastern sky.  [ MTBL - 2014 ]
a. shines
b. is shining
c. has been shining
d. had been shining
ans : b

40.  It is --- acceptable to being a sentence with and or but  [ NCCBL - 2014 ]
a. always
b. sometimes
c. rerely
d. no hard and fast rule
Answer: c

41. People always remember patriots . passive  [ UCBL - 2013 ]
a. The patriot will always be remembered by people .
b. The patriot are always being remembered
c. People are always remembered by the patriot
d. The patriot are always remembered .
ans : d

42. He took me there . passive    [ PBL - 2015 ]
a. I was taken there by him
b. I was to be be taken there by him
c. I should be taken there by him
d. he was trying to take me there
ans : a

43. Pay the bill today . passive    [ DBL - 2016 ]  [ BDBL - 2015 ]
a. The bill is to be paid today
b. Let the bill be paid today
c. the bill will be paid today
d. the bill may be paid today
ans : b

44. Which word is the determiner in the sentence 'will it take much time .''  [ NCCBL - 2014 ]
a. will
b. much
c. take
d. time
ans : b

45. The number of parts of a paragragh    [ UCBL - 2013 ]
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
ans : b

46 . Fill up the gap in the form of pronoun . My uncle has three sons --- work in the same office
[ PBL - 2015 ]
a. all of them
b. who all
c. they all
d. all of whom
Answer: d

47. Noun of the 'poor' is ---?  [ PBL - 2015 ]
a. Poorify
b. Poority
c. Poorness
d. Poverty
Answer: d

48. A new house --- at the corner of the road.  [ NCCBL - 2014 ]
a. been built
b. is being built
c. is building
d. building
ans b

49. The path --- pave , so were able to walk through the path .   [ UCBL - 2013 ]
a. was
b. had been
c. has been
d. both a & b
ans : d

50. Open the Window. passive form  [ NBL - 2015 ]
a. The window should be opened.
b. Let the window be opened
c. Let the window be opened by you.
d. none of them
ans : b

50. I Couldn't mend the computer myself , so I -- at a shop.   [ BDBL - 2014 ]
a. had it mended
b. had it mend
c. did it mend
d. had mended
ans : a

51.  Identify one of the quotation parts that must be changed to make the sentence correct.
"No sooner" " the bell rang" "than the teacher entered" "the class".
a. No sooner
b. the bell rang
c. than the teacher entered d. the class
Answer: b

52. Choose the correct sentence--   [ BDBL - 2014 ]
a. I had finished the book yesterday
b. I finished the book yesterday
c. I have finished the book yesterday
d. I was finishing the book yesterday
Answer: b

53.  which word is the determiner in the sentence"will it take much time?"  [ BBL - 2015 ]
a.will
b.take
c.much
d.time
Answer : c

54.  Fill in the blanks : Give my ---- to him.  [ DBL - 2016 ]
a.worm compliment
b.compliments
c.best compliments
d.heartiest compliments
Answer: b

55.  Prices for bicycles can run TK. 2,000.00  [ NBL - 2015 ]
a.as high as
b.so high as
c.as high to
d.as high for
Answer: a

56. Which one is correct?   [ BDBL - 2014 ]
a. fulfill
b. fullfil
c. fulfil
d. fullfill
ans ; a

57. Which one is correct?   [ DBL - 2017 ]
a. Beaurocrat
b. Burocrat
c. Bureaucrat
d. Buroucrat
ans : c

58. Which one is correct?   [ NBL - 2015 ]
a. Colleague
b. Chollegue
c. Culleague
d.Calleague
ans : a

59. Which one is correct?   [ BDBL - 2014 ]  [ NCCBL - 2014 ]
a. Commission
b. Comision
c. Comission
d. Commision
ans : a

60. Which one is correct?    [ JBL - 2009 ]
a. miscelanous
b. misscellaneous
c. miscelaneous
d. miscellaneous
ans : d

61. Which one is correct?   [ IDLC - 2016 ]
a. Millionire
b. Milionair
c. Millionaire
d. Millionir
ans : c

62. Which one is correct?   [ CBL - 2012 ]  [ UCBL - 2010 ]
a. Millenniam
b. Millenium
c. Milenium
d. Millennium
ans : d

63. Which one is correct?   [ SIBL - 2016]  [ Others - 2014, 2015 ]
a. Accomodation
b. Accommodation
c. Acommodation
d. Acomodation
ans : b

64. Which one is correct?  [ JBL - 2009 ]
a. Tubarculisis
b. Tubarculosis
c. Tuberculisis
d. Tuberculosis
ans : d

65. Which one is correct?  [ NBL - 2015 ]
a. Dysentery
b. Disentery
c. Desentery
d. Deesentery
ans :a

66. Which one is correct?    [ JBL - 2009 ]
a. Asassination
b. Assassination
c. Assasination
b. Asasination
ans : b

67. If Napoleon had not invaded Russia , he -- the rest Europe.  [ SBL - 2015 ]  [ BDBL - 2011 ]
a. had conquered
b. would conquer
c. would have conquered
d. conquered
ans : c

68. If teaching --- more , fewer teachers would leave the profession
a. pays
b. is paying
c. paid
d. is paid
ans : c

70. Had I known in advance , I ---- enough money .   [ CBL - 2012 ]  [ UCBL - 2010 ]
a. would take
b. took
c. will take
d. would have taken
ans : d

71. Give her a telephone number to ring --- she gets lost .  [ SBL - 2011 ]
a. Whether
b. Incase
c. Unless
d. Perhaps
ans : b

72: Which of the following is not an adjective ?  [ JBL - 2009 ]
a. humble
b. humane
c. humid
d. humor
Answer: d

73: He is poor but honest. In this sentence which is conjunction ?   [ NBL - 2015 ]
a. poor
b. honest
c. but
d. he
Answer: c

74 : Norms are society's do's and don's : the word 'do's' in this sentence is a/an :    [ JBL - 2009 ]
a. Verb
b. Noun
c. Adjective
d. Adverb
Answer: b

75: Happiness consists --- self -con contenment . Which one of the following is the appropriate preposition for the gap     [ SBL - 2011 ]  [ BDBL - 2015 ]
a. of
b. to
c. on
d. in
Answer: d

76. We askd him why he ---- telephoned earlier .   [ SIBL - 2016]
a. did not
b. has not
c. had not
d. would not
ans : c

77. He said, 'Friends, goodbye' in indirect form is  [ SBL - 2016 ]
a. He bade his friends goodbye .
b. He told his friends goodbye
c. He said goodbye to his friends
d. He wished his friends goodbye

ans: a

78. We said, 'Long live Bangladesh'.   [ IFIC - 2014 ]
a. We wished that Bangladesh might live long
b. We prayed that Bangladesh might live long .
c. We wished Bangladesh a long life
d. all of the above
ans : d

79. I said to him , Is he a doctor?'' turn into indirect   [ IDLC - 2016 ]
a. I said to him that he was a doctor
b. I said to him whether he was a doctor
c. I asked him whether he was a doctor
d. I asked him whether he is a doctor
ans : c

80. The Teacher said the student, '' Don't waste time' . indirect form is
[ Mercantile Bank Ltd - 2014 ]
a. The teacher told the student do not waste time
b. The teacher prohibit the student not to waste time
c.The teacher forbade the student not to waste time
d. The teacher advised the student not to waste time
ans : d

81. He said, 'Thanks , my friends. indirect form   [ IDLC - 2016 ]
a. He told his friends thanks
b. He said thanked to his friends
c. He thanked his friends
d. He said to his friends thanks
ans : c

82. The boy said, 'Let me do it'' . indirect form is  [ Mercantile Bank Ltd - 2014 ]
The boy said ....
a. he could do it
b. he should do it
c. he might be allowed to do it
d. he should be allowed to do it
ans : c

83. Soya said, 'I walk a mile everyday . indirect speech is   [ IFIC - 2014 ]
a. Soya said that she walked a mile everyday
b. Soya said that she walkes a mile everyday
c. Soya said that I am walking a mile everyday
d. Soya said that I walk a mile everyday
ans : a

84. Anis said, 'I must write a letter . indirect   [ NCCBL - 2014 ]
a. Anis said he must write a letter .
b. Anis said that he must write a letter .
c. Anis said he had to write a letter .
d. Anis said thad he had to write a letter .
ans : a

85. I said, ''Why are you getting wet in the rain? Indirect form   [ CBL - 2012 ]  [ UCBL - 2010 ]
a. I told why he was getting wet in the rain
b. I asked why he were getting wet in the rain .
c. I asked why he was getting wet in the rain .
d. I asked why they are getting wet in the rain .
ans : c

86. All the books (to sell) Yesterday .   [ IBL - 2015 ]
a. All the books were sold yesterday
b. All the books had been sold yesterday
c. All the books sold yesterday
d. yesterday sold all the books
ans : a

87:  I am looking forward ---- you.   [ IFIC - 2014 ]  [ Others - 2014, 2015 ]
a. to seeing
b. seeing
c. to see
d. to have seen
Answer: a

88. The news will shock you. passive  [ EBL - 2014 ]
a. you will be shocked at the news
b. you will be shocked by the news
c. you will be shocked in the news
d. none of them
ans : a

89. He is as strong as you. make it comparative   [ CBL - 2012 ]  [ UCBL - 2010 ]
a. He is no less strong than you.
b. He is the best strong than you.
c. He is stronger than you.
ans : a

90. Very few Poets in Bangladesh are as good as Nazrul. make it comparative    [ NCCBL - 2014 ]
a. Nazrul is better poet in Bangldesh.
b. Nazrul is the best poet in Bangladesh .
c. Nazrul is better than most other poets in Bangladesh
d. none of them
ans : c

91. The family doesn't feel ---- going outing this season.  [ Mercantile Bank Ltd - 2014 ]
a. in
b. on
c. like
d. of
ans : c

92. Look! the girls ---- football.   [ DBL - 2016 ]
a. play
b. have played
c. are playing
d. played
ans : c

93. I opened the door as soon as I -- the bell.  [ EBL - 2014 ]
a. have heard
b. was hearing
c. am heard
d. heard
ans : d

94. Who will help you. ? passive form is   [ NBL - 2015 ]
a. By whom will you be helped ?
b. By whom you will be helped?
c. By whom would you be helped ?
d. By whom you would be helped ?
ans : a

95. She has a face with smile , is   [ SBL - 2016 ]
a. noun phrase
b. adjective phrase
c. adverb phrase
d. preposition phrase
ans : a

96.  He talks as if he ----- everything.   [ Mercantile Bank Ltd - 2012 ]
a. has known
b. had known
c. will know
d. knew
Answer: d

97. A green horn ----. phrase টির অর্থ কি ?   [ NCCBL - 2014 ]  [NGO Jobs - 2014]
a. An inexperienced man
b. A trinee
c. A soft hearted man
d. An envious lady
Answer: a

98. Vice-versa - means  [ MTBL - 2014 ]
a. Assistant
b. The vice officer
c. An evil deed
d. The terms being exchanged
ANSWER: d.

99. A boy of tender age , is   [ IDLC - 2015 ]
a. noun phrase
b. adjective phrase
c. adverb phrase
d. preposition phrase
ans : b

100. Now and then is   [ BBL - 2015 ]
a. noun phrase
b. adjective phrase
c. adverb phrase
d. preposition phrase
ans :c

101. By virtue of is   [ SBL - 2016 ]
a. noun phrase
b. adjective phrase
c. adverb phrase
d. preposition phrase
ans : d

102. The truth is 'that they were very angry.' here 'that they were very angry.' is
a. noun clause
b. adjective clause
c. adverbial clause
d. none of them
ans : a

103. Though he is poor , he is honest . here ' Though he is poor' is  [ BBL - 2015 ]
a. noun clause
b. adjective clause
c. adverbial clause
d. none of them
ans : c

104. He sent me a message and I replied . here ' and I replied' is   [ MTBL - 2014 ]
a. noun clause
b. adjective clause
c. adverbial clause
d. Co- ordinate clause
ans : d

105. Harm : damage  [ BBL - 2015 ]
a. sweet : sour
b. stout : weak
c. injure : Incapacitate
d. Hook : Crook
ans : c

106. Fire : Ashes    [ MTBL - 2014 ]
a. accident : delay
b. water ; waves
c. event : memories
d. wood. splinters
ans: c

107. He does not like my going here. here 'going ' is  [ CBL - 2012 ]  [ UCBL - 2010 ]
a. participle
b. Gerund
c. adjective
d. none of them
ans : b

108. Swimming is a good exercise . here is Swimming is   [ SIBL - 2016]
a. participle
b. Gerund
c. adjective
d. none of them
ans : b

109. Can you see the floating flower . here 'floating ' is a  [ BBL - 2015 ]
a. participle
b. Gerund
c. noun
d. none of them
ans: a

110. Having eaten rice , she went to bed. here 'having ' is a    [ EBL - 2014 ]
a. participle
b. Gerund
c. Past participle
d. Perfect participle
ans : d

111. An 'Optical illusion' is -  [ UCBL - 2015 ]  [NGO Jobs - 2014]
a. An illustration of an eye make up
b. Something related to blindness
c. Something that may be viewed with the eye and misinterpreted
d. A premonition of an eye diseases
Answer: c

112.  The part of government which is concerned with making of rules  [ BBL - 2015 ]
A. Court
B. Tribunal
C. Bar
D. Legislature
Answer: D

113. When they had their first child , they put ----- a large sum for his education.  [ EBL - 2014 ]
a. aside
b. beside
c. outside
d. under
Answer: a

114.  One who is not easily pleased by anything   [ UCBL - 2013 ]
A. Maiden
B. Mediaeval
C. Precarious
D. Fastidious
Answer: D

115. The ruling party will have to put its own house ...... order.   [ EBL - 2014 ]
A. in
B. on
C. to
D. into
Answer: A

116.  He became enamored ...... her grace when he first saw her dance.  [ NBL - 2015 ]
A. with
B. of
C. by
D. in
Answer: B

117.  Which one completes the senrence properly? Some days ----- since my father died.
a. are passed
b. passed
c. have passed
d. had passed
Answer: c

118. I know ''that he is thoroughly honest,'' here ''that he is thoroughly honest,'' is   [ NBL - 2015 ]
a. mail clause
b. noun clause
c. adjective clause
d. adverbial clause
ans : b

119. Whice one is a correct sentence ?   [ UCBL - 2013 ]
a. paper is made of wood
b. paper is made from wood
c. paper is made by wood
d. paper is made on wood.
ans : b

120.  Education is enlightening. here ' enlightening ' is   [ EBL - 2014 ]
a. A gerund
b. a participle
c. an infinitive
d. a finite verb
ans : b

121. Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.  [ UCBL - 2015 ]
A. with
B. over
C. on
D. round
Answer: C

122. A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics, etc.   [ IBL - 2015 ]
A. Store
B. Stall
C. Boutique
D. Booth
Answer: C

123.  My uncle decided to take ...... and my sister to the market. 
 [ Mercantile Bank Ltd - 2014] [ DBL - 2013 ]
A. I
B. mine
C. me
D. myself
Answer: C

124. The man was run---by a car.বাক্যটির শুনহ শূন্যস্থানে কোনটি বসবে?
 [ CBL - 2012 ] [NGO Jobs - 2014]
ক. Over
খ. Into
গ. through
ঘ. upon
উত্তরঃ ক

125. I have never seen such a slow coach like you , this small work has taken you three full months. What does the idiom ' a slow coach ' means -   [ IBL - 2015 ]
a. A careless person
b. A very lazy person
c. An irresponsible person
d. An unthoughtful person
Answer: b

126.  I would --- to chase these boys away from my kitchen garden.  [ UCBL - 2013 ]
a. have
b. run
c. sell
d. like
Answer: d

127. ' Cut and dry ' means -   [ EBL - 2014 ]
a. secret
b. already decided
c. brief
d. humorous
Answer: b

128. The committee decided --- make --- exception --- him. Fill in the gaps ---- ?  [ IBL - 2015 ]
a. to , the , with
b. to , an , for
c. an , no , to
d. one , no , to
Answer: a

129. What is the meaning of 'hang about' ?  [ CBL - 2015 ]  [ DBL - 2011 ]
a. Lag behind
b. Keep aloof
c. Loiter about
d. Remain away
Answer: c

Post a Comment

Please express your needs and emotions by using comment Box above.